Šilutiškė Asta, gyvenanti su šeima Italijoje, atsiuntė trumpą savo gyvenimo aprašymą šioje svetimoje ir klimatu lietuviams neįprastoje šalyje. Tai – tik vienas aprašymas apie nedidelį Italijos miestelį ir jame praleidžiamą laisvalaikį.Atvykus į Italiją, vis kamavo nostalgija Lietuvai. Vaikams labiausiai trūko sniego. Temperatūra žiemą čia nenukrenta žemiau 0° C, o sniegą galima pamatyti vos kelias dienas. Jam iškritus, uždaromos mokyklos. Iš pradžių tai sukelia juoką, tačiau kalnų gyventojams tai būtų gana pavojinga. Pavasaris prasideda anksti, jau balandžio mėnesį gali mėgautis saule, bet vasaros viduryje karštis jau sekina.    Atradom puikią išeitį. Camigliatello Silano miestelis yra kalnuose, vos 30 km nuo mūsų, ir klimatas čia panašesnis į Lietuvos. Camigliatello Silano yra žinomas kaip turizmo centras ir slidinėjimo kurortas. Gamtinį kraštovaizdį daugiausia apibūdina kaštonų, spygliuočių, buko miškai. Kaštonai čia yra valgomi, o jų rinkimas asocijuojasi su rudens pradžia ir yra labai mėgstamas ne tik vaikų, bet ir suaugusiųjų. Šios vietovės klimatas yra tipiškas kalnams: žiemą čia yra pakankamai sniego, temperatūra nuo 0° C ir gali siekti iki -15 ° C šalčio. O vasarą kalnuose gali mėgautis vėsesniu oru.    Vandens pirkti čia nereikės, kiekvienoje gatvelėje galima rasti šaltinio vandens. Italai dažnai šį vandenį vežasi namo, taip apsirūpindami visai savaitei.    Dažniausiai šventės švenčiamos pagrindinėje miesto gatvėje. Tai – grybų šventė ir bulvių šventė. Įprastai šventė trunka tris dienas ir jos metu galima paragauti įvairiausių nacionalinių patiekalų. Vyksta gatvės vaidinimai, žygiuoja orkestras.  Jau tapo tradicija išvažiuojant iš Camigliatello Silano suvalgyti po cullurialli.  Cullurialli calabrese (nacionalinis patiekalas)   1 kg miltų, 1 kg bulvių (jie deda raudonas, bet galima kitokias), 1 mažas kubelis mielių, 1 kiaušinis (galima ir nedėti), druskos.   Bulves išvirti, nulupti ir sugrūsti. Mieles ištirpdyti su šiltu vandeniu (reikia labai mažai vandens, maždaug pusę stiklinės). Tada viską sudėti į puodą ir užminkyti tešlą. Tešlą kildyti 2 valandas. Po to paimti mažą gabaliuką tešlos ir daryti formą, panašią į riestainį (baranką). Keptuvėje įkaitinti aliejų ir sudėti po kelis riestainėlius. Kepti, kol švelniai paruduos. Iškeptus riestainius dažyti į cukrų ir valgyti karštus.     Nuostabus patiekalas, būtinai išbandykite. 

Leave a comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *